top of page

ISPAwards 2024 - abstract van de winnende paper

Jun 18

3 min. leestijd

0

5

0

Elk jaar bekroont de Internet Service Providers Association (ISPA) een uitzonderlijk onderzoeksartikel over een onderwerp met betrekking tot het internet. In 2024 ontving Erica Compagnone deze prestigieuze prijs voor haar inzichtelijke paper getiteld “The New European Cooperation System for the Exchange of Electronic Evidence in Criminal Matters: Balancing the General Interest of Justice with Fundamental Rights to Privacy and Data Protection.”


Geïnteresseerd in haar baanbrekende onderzoek? Hieronder vindt u een samenvatting van haar paper.


De komst van cyberspace heeft verschillende veranderingen teweeggebracht in zowel het dagelijks leven als in het onderzoek naar en de vervolging van misdaden. Op strafrechtelijk gebied kunnen deze nieuwe technologieën belangrijke digitale sporen opleveren die een steeds grotere rol spelen in strafprocedures. Maar terwijl digitalisering zorgt voor effectievere en snellere middelen om criminelen op te sporen, kan het verzamelen van elektronisch bewijs een ingewikkeld proces zijn, omdat het vaak gaat om het verkrijgen van gegevens uit meerdere bronnen, het omgaan met encryptie of andere beveiligingsmaatregelen en het zorgen dat de gegevens toelaatbaar zijn in de rechtszaal. Geconfronteerd met de inefficiëntie van bestaande wettelijke kaders, die niet geschikt waren om de uitdagingen van het nieuwe digitale tijdperk aan te gaan vanwege de langdurige procedures en het potentiële risico voor de grondrechten van de betrokken partijen, heeft de Europese Commissie in 2018 het e-Evidence Package voorgesteld. Dit initiatief omvat een verordening en een richtlijn die gericht zijn op het opzetten van een model voor directe samenwerking tussen overheidsinstanties en particuliere dienstverleners.


In een vergelijkend perspectief met bestaande juridische instrumenten en in het licht van de jurisprudentie van het HvJEU en het EHRM, was het belangrijk om te beoordelen of een instrument dat efficiëntie en rechtshandhavingsbelangen voorrang geeft boven grondrechten, het beschermingsniveau dat wordt gewaarborgd voor de grondrechten op privacy en bescherming van persoonsgegevens zou kunnen verzwakken.


Uitgaande van de door de Europese Commissie voorgestelde nieuwe categorisering van gegevens, onderzocht het onderzoek de verschillen, het tijdelijke innovatieve karakter van de ontwerpverordening en de wijziging van de definitieve tekst door de Europese wetgever. Er werd beoordeeld in hoeverre de Europese wetgeving opgewassen is tegen de nieuwe technologische en juridische realiteit en in hoeverre een gemeenschappelijk transnationaal samenwerkingsmechanisme het meest wenselijke alternatief is. Het e-Evidence pakket voorziet in feite in een mechanisme dat zeer goed gegevensgestuurd is om te zorgen voor een effectief systeem voor directe samenwerking met een uitgebreide reeks waarborgen voor de fundamentele rechten van personen op privacy en gegevensbescherming, afhankelijk van de gevoeligheid van de verzamelde gegevens. Aangezien de meest relevante en productieve dienstverleners echter buiten de EU zijn gevestigd, is de invoering van het e-Evidence pakket wellicht niet toereikend voor alle mogelijke scenario's. De EU moet samenhangende internationale regels opstellen voor samenwerking in strafzaken met de VS en andere democratische landen om te zorgen voor een betere hervorming van de strafrechtelijke samenwerking en het succes daarvan. De studie onderschreef het idee dat het e-Evidence Protocol van het Verdrag inzake de bestrijding van strafbare feiten verbonden met elektronische netwerken de beste optie is om deze samenwerking tot stand te brengen. Daarentegen zal een samenwerking tussen de EU en de VS op basis van een cloudwet gemakkelijk omslaan in een op de VS gerichte visie op gegevensoverdracht, die mogelijk onvoldoende rekening houdt met de verwachtingen van andere landen en voornamelijk de behoeften van de wetshandhavingsinstanties van de VS zal dienen.

Jun 18

3 min. leestijd

0

5

0

Opmerkingen

Share Your ThoughtsBe the first to write a comment.
bottom of page