Onze visie.
Veiliger internet ​
​
Toenemende cyberdreigingen en toenemende gevallen van computercriminaliteit onderstrepen de noodzaak van een gecoördineerde strategie voor cyberbeveiliging. Gefragmenteerde bevoegdheden dragen bij aan een uitdagende omgeving en het tekort aan cybervaardigheden bij de beroepsbevolking vormt een aanzienlijk risico. De Digital Services Act en de voorgestelde CSAM-verordening op EU-niveau kunnen potentieel stappen zijn in de goede richting, maar er is nog steeds een 360-gradenaanpak nodig. Voorgestelde oplossingen omvatten centrale politieke coördinatie, bewustmakingscampagnes, het verbeteren van cybervaardigheden en het stimuleren van bedrijven om te investeren in cyberbeveiliging. Samenwerking op meerdere niveaus en publiek-private partnerschappen zijn cruciaal voor het creëren van een veiligere online omgeving.
Bevorderen van verantwoord gebruik van het internet en omarmen van innovatie
​
België staat voor uitdagingen op het gebied van digitale prestaties, gezien het onder het EU-gemiddelde scoort voor belangrijke indicatoren. Digitale inclusie wordt belemmerd door een gebrek aan digitale basisvaardigheden, wat vooral kwetsbare groepen treft. Hoewel er lovenswaardige initiatieven bestaan, belemmeren een gefragmenteerd bestuur en aarzeling bij de overheid om vooruitstrevende technologieën toe te passen de vooruitgang. Oplossingen hiervoor zijn onder andere de integratie van digitale hulpmiddelen in het onderwijs, bijscholingsinitiatieven, publiek-private partnerschappen en een overheid die het goede voorbeeld geeft wat het bevorderen van een innovatiecultuur betreft.
​
​
Regelgevend en investeringsvriendelijk kader
​
De internetsector vraagt een fundamentele herbeoordeling van het regelgevend kader tot een echt investeringsvriendelijk kader, met wetgeving die geharmoniseerd is tussen de EU en de lidstaten, maar ook intern binnen België (federaal, regionaal en lokaal). De veelheid aan verordeningen en richtlijnen, gecombineerd met nationale maatregelen, creëert een complexe omgeving. Om dit aan te pakken roept ISPA op tot een periode van "stop and think" voor regelgevende initiatieven, om een grondige herbeoordeling van de regels mogelijk te maken, wat moet leiden tot vereenvoudiging. Een duidelijk kader dat is afgestemd op de EU-normen, harmonisatie binnen België en een meer investeringsvriendelijke fiscale structuur worden voorgesteld om de groei van de digitale en telecommunicatiesector te ondersteunen. Voor een doeltreffende toewijzing van middelen is het essentieel dat stakeholders zich beter bewust zijn van het EU-beleid.